H225M HunAF
 
Fotó: Berta László
 
Címkép: H225M helikopter magyar felségjellel Szolnokon | Forrás: Airbus
H225M helikopterek
a Magyar Légierőben
 
2023 nyarán megkaptuk az első két helikoptert
 
   A Magyar Légierő átvette az első két Airbus Helicopters H225M típusú, többcélú helikopterét – közölte az Airbus. A 16 darabos megrendelés első példányai a tervezett időben érkeztek meg a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára.
 
      H225M
   A Magyar Légierő által megrendelt H225M gépeket kifejezetten a magyar katonai igények szerint gyártják. A legmodernebb kommunikációs képességekkel rendelkezik, elsősorban szállítási, kereső-kutató és különleges missziókhoz használják majd. A 11 tonnás felszálló tömegű gép akár ezer kilométert is meghaladó hatótávolsággal, közel hattonnás szállítókapacitással rendelkezik. Fejlett repülésvezérlő rendszere, négytengelyes robotpilótája, tágas, 24 fő szállítására is képes deszanttere, fegyverzete és éjjellátó képessége lehetővé teszi, hogy a legnagyobb kihívást jelentő missziókban is bevethessék. A helikopter minden időjárási képességgel rendelkezik, amelyet az éjjellátó szemüveg kompatibilitása támogat.

 
      HForce rendszer
   A H225M flotta egy részét HForce fegyverrendszerrel is felszerelik, így azok légi támogatást is nyújthatnak a földi harcoló csapatoknak.
   A HForce fegyverrendszer egy modern, XXI. századi, a digitális haderőbe illeszkedő komoly fejlesztés, a világon először a magyar légierőnél vethetik be ezt a fegyverzeti kombinációt. A HForce egy egyedülálló és rugalmas fegyverrendszer, amelyet úgy terveztek, hogy könnyű támadási képességet biztosítson a meglévő speciális támadóhelikopter-flotta mellett.
   A HForce az Airbus fegyverrendszerének legújabb generációja, mely modern fegyverek széles skáláját kínálja, és könnyen kezelhető – olyan szintű célzási pontossággal, amelyet korábban a csúcskategóriás támadóhelikopterek számára tartottak fenn. A moduláris és inkrementális (fejleszthető, bővíthető, cserélhető) rendszer többcélú küldetésszámítógépet kínál, amely cserélhető egyik helikopterről a másikra, valamint széles választékot biztosít: levegő-levegő, levegő-föld, ballisztikus és irányított fegyverek formájában. Ez a technikailag fejlett megoldás figyelembe veszi a tüzelési pontosság különböző szempontjait: a fegyver visszarúgását, a súlypontot, a szabad magasságot és a jármű helyzetét.
  A rendszer:
  Egy központi egység a tüzelési számításokhoz
  Monokuláris sisakra szerelt irányzék és kijelző (HMSD) a pilóták és a lövész célzáshoz.
  Elektro-optikai rendszer (EOS) a célpont azonosításához és tüzeléshez.
  Ballisztikus fegyverek: 20 mm-es ágyú, 12,7 mm-es géppuska, 68 és 70 mm-es nem irányított rakéták.
  Irányított fegyverek: lézervezérelt rakéták, levegő-föld rakéta, levegő-levegő rakéta
   
  Működési spektrum:
  Levegő-föld : tankok, páncélozott járművek, csapatok, tűztámogatás a harcoló csapatok számára
  Levegő-levegő : Repülőgépek, drónok és támadóhelikopterek
  Levegő-felszín : vízfelszíni egységek
   
  Küldetési spektrum:
  Őrjárat, felderítés, támadás, mélységi műveetek, tűztámogatás, kíséret.

 
      Érkezés
   A két helikoptert júliusban adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A gyári átvételt követően hétfő délután került sor a Magyar Honvédség két H225M típusú, közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú helikoptereinek áttelepülésére. A 70-es és 71-es oldalszámú gépeket francia és magyar pilóták repülték Szolnokra, ahol két vízsugárral köszöntötték az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területén.
   Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója: „Nagyon örülök annak, hogy sikerült leszállítanunk az első két H225M típusú helikoptert a Magyar Légierőnek. A hadsereg többcélú légi járművet vehet át, amely harctéren már bizonyított, és egy rendkívül sikeres helikoptercsalád legújabb verziója. A Magyarországon már hadrendbe állított H145M könnyű helikopterekkel együtt Magyarország olyan modern flottával rendelkezik, amelyet többféle katonai misszióban használhatnak és büszkék vagyunk arra, hogy a mi helikoptereinket választották az ország számára kulcsfontosságú feladatok ellátásához
   A többcélú Super Puma család tagjaként a H225M-et Franciaországban, Brazíliában, Mexikóban, Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Kuvaitban és Szingapúrban állították már hadrendbe.
   Az Airbus támogatást nyújt a pilóták kiképzésében, és műszaki támogatási csomagot biztosít a legmagasabb szintű rendelkezésre állás biztosítása érdekében.

 
H225M helikopter magyar felségjellel Szolnokon | Fotó: Berta László
 
Források:
Airbus
Index
Berta László
 
 
© Légibázis Since 1998