Su-34 Fullback
Címkép: Szuhoj Su-34 | Fotó: NetSearch
Szuhoj Su-34 Fullback
Szuhoj Tervezőiroda | OKB–51
 

 
    A Szuhoj Szu–34 kétüléses vadászbombázó. Tervezett csapásmérő változat, részben feladatköre hasonló a Szu–30 feladatköréhez, de míg a 30-as exportra gyártották, ez kifejezetten az Orosz Légierő számára készült. Az 1980-as évek első felében a Szu–27UB-t akarták áttervezni Szu–27IB néven, de ezt elvetetteék. A teljesen áttervezett elülső törzsszakaszban a pilótaüléseket egymás mellett helyezték el, javítva ezzel a két pilóta együttműködését. A kabintető fix, a gépbe az orrfutóaknából leereszthető lépcsőn lehet beszállni. A főfutók kétpontosak lettek, mert 30%-kal megnőtt a felszálló tömeg. A gépbe egy kis WC-t is beépítettek, ami a szovjet viszonyok között fényűző luxusnak számított.
    A T–10V1 jelű prototípus 1990. április 13-án repült először. Az 1990-es évek pénzhiánya miatt a fejlesztés lelassult. A gépet exportra is ajánlották Szu–32FN elnevezéssel, eredménytelenül. A 2000-es évek orosz fellendülésének köszönhetően a sorozatgyártás beindult, 2006 végén átadták az első két hadrendi példányt a Lipecki Kiképző Ezrednek. A repülőgép annyira eltért az eredeti változattól, hogy a NATO kódnevek kiosztását végző bizottsága (Air Standardization Coordinating Committee, ASCC) új NATO-kódnevet adott ki, a gép új kódneve Fullback lett.
    Arra tervezték, hogy minden időjárási körülmények között, éjjel-nappal intenzíven támadja a földi és felszíni célpontokat a hazai bázisoktól jelentős távolságra, precíziós irányítású fegyverekkel. Légi célpontok ellen is hatásos. Jól működik ellenséges tűzelhárító és ECM környezet ellen is. Minden típusú földi és felszíni célpont elleni precíziós és szelektív támadása, beleértve a kisméretű és mobil célpontokat is, nagy távolságra a honi bázisoktól. Harci küldetések hatékony végrehajtása vadászkíséret nélkül és ECM környezetben. Csapásmérő küldetések végrehajtása nagy távolságra alacsony magasságban, és terepkövetéssel. Képes ECCM biztosítására repülőgép-kötelék számára. Kétfős legénység a feladatok megosztását teszi lehetővé.
    A Szu-34 a következő harci feladatok hatékony végrehajtására képes: nagy pontosságú légicsapások, légvédelemi, földi és tengeri célpontok ellen. Gazdasági, katonai és kormányzati létesítmények megsemmisítése, légicélok elfogása, légi felderítés és elektronikus hadviselés. Repülésbiztonsága és harci túlélési képessége magas.
   A Szu-34 nyílt architektúrájú avionikai programcsomagja multiplex információcsere-kapcsolatokat használ, és a következőket tartalmazza: egységes információkezelő rendszer, fázisradar, elektro-optikai irányzó és navigációs rendszer, fegyverzetvezérlő rendszer, lézeres irányzó állomás, valamint kommunikáció, felügyelet, ELINT és ECM berendezések.
   A Szu-34 bőséges fegyverzetel szerelhető fel, amely szuperszonikus levegő-hajó és levegő-radar rakétákat, általános célú hosszú, közepes és rövid hatótávolságú rakétákat TV-vel, lézerrel és aktív keresőkkel, irányított, ill. hagyományos légi bombák, irányítatlan rakéták, belső 30 mm-es gépágyú, valamint rövid és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakéták termikus, passzív, félaktív és aktív keresőkkel.
 

 
Szu-34
Szu-34
Szu-34
Szu-34
 
Szu-34
Szu-34
Szu-34
 

 
Más Szovjet/Orosz repülőgéptípus választása:

 
© Légibázis Since 1998