Bristol Bulldog
Bristol Bulldog | NetSearch
Bristol Bulldog
BRISTOL, ANGLIA
 
A Bristol Bulldog a Brit Királyi Légierő együléses kétfedelű vadászrepülőgépe, amelyet az 1920-as években tervezett a Bristol Airplane Company . Több mint 400 bulldogot gyártottak a RAF és a tengerentúli ügyfelek számára, és ez volt az egyik leghíresebb repülőgép, amelyet a RAF használt a két háború közötti időszakban.
A Bulldog prototipusa 1927-ben repült először. 1937-ben a továbbfejlesztett Mk II. változat még mindig szolgálatban volt. Harcolt a Spanyol polgárháborúban és 1939-ben bevetette a finn légierő a Szovjetunió ellen a téli háború folyamán. 1937 júliusában az angolok kivonták.
A Bulldog soha nem látott harcot a RAF-ban, bár az 1935–36-os abesszíniai válság idején Bristol Bulldogokat küldtek Szudánba, hogy megerősítsék a Közel-Kelet parancsnokságát. A második világháborús akcióiról ismert Douglas Bader a mindkét lábát elvesztette, amikor Bristol Bulldogja lezuhant, miközben nem engedélyezett műrepülés végzett a Reading melletti Woodley repülőtéren.
1936-ban Lettország 11 bulldogot adott el a baszk nacionalistáknak, így a Bulldog a spanyol köztársasági légierő szolgálatába került.
Tíz bulldog a finn légierőben is szolgált. Az 1939-es téli háborúban a Szovjetunió ellen harcolt. A finn légierő első légigyőzelmét Toivo Uuttu parancsnok aratta Bulldogjával egy Polikarpov I-16 felett 1939. december 1-jén. A másik Bulldog győzelet egy Tupolev SB ellen érték el. Egy Bulldog megsemmisült a harcokban.

 
   
 

 
Források:
Wikipedia
 
 
© Légibázis Since 1998