OROSZ-UKRÁN LÉGIHÁBORÚ
ESEMÉNYEI 2022.02.24-től
 
© Légibázis Since 1998
 
Címkép: Orosz vadászgép roncsai Ukrajnában | Forrás: News NCR
 
A 2022-es Orosz-Ukrán légiháború eseményei
Szavahihető források által igazolt, vagy fotókkal megerősített veszteségek
Frissítve: 2024. 07. 16.
Első nap: 2022. 02. 24.
Az UAV veszteségek nem kerülnek listába.
IDŐRENDI SORREND, A LEGFRISSEBB INFORMÁCIÓ VAN FELÜL.
A LINKEKRE KATTINTVA FÉNYKÉPEK, HIVATKOZÁSOK JELENNEK MEG.
 

Orosz veszteségek
Ukrán veszteségek

 
2024. július 5. péntek
Veszteség: Mi-28
   2024. július 5-én az orosz légierő Mi-28-as támadóhelikoptere kényszerleszállást hajtott végre a Rosztovi megyei Azovsky Riaonban. Az orosz katonai csatornák szerint az eset egy ukrán UAV-támadás során történt. Azt állítják, hogy a gép kisebb károkat szenvedett. A gép személyzetének mindkét tagja sérülés nélkül megúszta az esetet.
 
2024. június 21. péntek
Veszteség: Kamov Ka-29
   A BBC Russian Service szerint egy Kamov Ka-29 orosz haditengerészeti helikoptert baráti tűz lőtt le Anapa közelében. A legénység mind a négy tagja meghalt. "A Ka-29 ukrán drón-hajókat keresett, és az egyik Pantsir légvédelmi rendszerünk lelőtte a helikoptert. A gépen meghibásodott a barát/ellenség azonosító rendszer, ezért tüzelhetett rá a Pantsir üteg." - állítja egy szakértői forrás. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan nem nyilatkozott az orosz helikopter lelőtésével kapcsolatban.
 
2024. június 14. péntek
Veszteség: Szuhoj Szu-34 3 db
   Három orosz Szuhoj Szu-34-es megsemmisült egy ukrán dróntámadásban a morozovszki légibázis ellen. Ez egy nagy hatótávolságú csapás volt. A légibázis közelében található települések lakói robbanásokat hallottak és tűzet láttak. A műhold-felvételek alapján egy a támadásban megsemmisült hangár előtt egy gépet, és bent a hangárban legalább kettő orosz repülőgépet sikerült megsemmisíteni.
   A The War Zone megerősíti, hogy az oroszországi frontvonaltól mintegy 150 mérföldre lévő Morosovszk repülőteret ukrán támadás érte. A műveletet tömeges dróntámadással hajtották végre. Az ukrán védelmi és hírszerző egységek legalább 70 drónnal csaptak le csütörtökön a bázisra – mondta el Kyrylo Budanov ukrán altábornagy, a Védelmi Hírszerzési Igazgatóság vezetője.
 
2024. május 19. vasárnap
Veszteség: Szu-27P, Szuhoj Szu-34
   A Kushchevskaya légibázis elleni ukrán UAV támadás során megsérült egy orosz Szuhoj Szu-34-es, és megsemmisült egy Szu-27, melyet az Orosz Lovagok műrepülő csapat üzemeltetett
 
2024. május 15. szerda
Veszteség: két MiG-31, egy Szu-27, egyMig-29
   Két orosz Mikojan-Gurevics MiG-31-es, egy Szuhoj Szu-27-es és egy Mikojan-Gurevics MiG-29-es megsemmisült egy ukrán támadásban a krími Szevasztopol-Belbek AB (UKS/UKFB) ellen.
   A repülőteret ért ukrán rakétacsapások utóhatásairól május 16-án készült műholdfelvételek azt bizonyítják, hogy három repülőgépet semmisítettek/rongáltak meg.
   Az ukrán hadsereg nem kommentálta a támadásokat, de napi frissítésében az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában három orosz repülőgép megsemmisült, de további részleteket nem közölt.
 
2024. május 6 hétfő
Veszteség: Szuhoj Szu-34
   2024. május 6-án az orosz légierő 47. repülőezredének (OSAP) Szuhoj Szu-34 RF-95002, msn: 416066#03104 és Vörös 21 oldalszámú gépe harci küldetés közben megsemmisült. A személyzet, "Zsenya" és "Volodja" nem élte túl. Helyszín: Valuyki közelében, Belgorod megye.
   Harctéri szolgálatban a 21-es szám vörös színét szürkére festették át, csak a fehér kontúr maradt meg. A Fighterbomber Telegram csatorna megerősítette a Szu-34 elvesztését.
   Az eset körülményei egyelőre nem ismertek.
 
2024. április 17. szerda
Veszteség: Mil Mi-8
   2024. április 17-én az Orosz Nemzeti Gárda Mil Mi-8 típusú helikopterét a szamarai Kryazh repülőtéren felgyújtották ukrán szabotőrök. Az eseményt hivatalosan Alekszandr Khinstein Állami Duma-helyettes jelentette be. A Kommerszant orosz lap arról számolt be, hogy a helikopter megsérült, de nem semmisült meg. Ugyanezen a napon, Ukrajna Védelmi Minisztériumának Hírszerzési Főigazgatósága azt állította, hogy a Mi-8 szállítóhelikopter megsemmisült a szamarai Kryazh repülőtéren.
   A helyettes szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) és a Belügyminisztérium (MVD) erői őrizetbe vették Togliatti két 16 éves lakosát. A két diák elismerte, hogy az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának (HUR) dolgozik.
 
2024. április 10. szerda
Veszteség: Mi-24
   2024. április 10-én baráti tűz következtében lezuhant egy orosz Mi-24-es. A teljes személyzet életét vesztette. Helyszín: Krim félsziget nyugati partjainál. A helikopter harci légijárőri küldetést hajtott végre a Fekete-tenger partjainál. Elvesztését az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is elismerte sajtóközleményben.
 
2024. április 05.
Veszteség: Be-200
   2024. április 5-én ukrán dróntámadás következtében jelentős károkat szenvedett az orosz haditengerészet Beriev Be-200-as rpülőgépe. Helyszín: Yesk légibázis, Krasznodar.
 
2024. március 28. csütörtök
Veszteség: Szu-27
   2024. március 28-án az orosz légierő Szuhoj Szu-27-es vadászgépe lezuhant a Karantinnyij-öböl környékén, Szevasztopolnál. A pilóta biztonságosan katapultált. A balesetet mechanikai meghibásodás okozta. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója erősítette meg hivatalos Telegram csatornáján.
 
2024. február 23. péntek
Veszteség: Beriev A-50U
   Az orosz légierő Beriev A-50U típusú (SN: RF-50910, oladlszám: 42) repülőgépét lelőtték Jejszk város közelében, az oroszországi Krasznodari körzetben. Úgy tűnik, a legénység egy tagja sem élte túl.
   Az ukrán katonai hírszerző ügynökség megerősítette, hogy a repülőgépet a légierővel együttműködve lőtték le. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy "a Krasznodari kerület Kanevszkoj kerületében egy azonosítatlan repülőgép lezuhant". A RIA Novosti második jelentése szerint két repülőgép zuhant le a térségben, ami miatt nagy tűz ütött ki a becsapódás helyszínén. A harmadik frissítés UTC+2 idő szerint este 9 körül azt állította, hogy valóban csak egy repülőgép volt érintett az esetben.
 
2024. február 21. szerda
Veszteség: Szu-34
   "Újabb orosz katonai repülőgépet lőttünk le." jelentette Mikola Olescsuk az ukrán légierő parancsnoka február 21-én. A kétfős legénység életét vesztette.
 
2024. február 19. hétfő
Veszteség: Szu-35S
   Az orosz légierő egy Szuhoj Szu-35S gépét lőtték le Rybats'ke település közelében. A gép az Azovi-tenerbe zuhant, a pilóta, Fedor Grabovetsky kapitány katapultált, de nem élte túl.
 
2024. február 17. szombat
Veszteség: Szu-35S
   Az orosz légierő egy Szuhoj Szu-35S-ét lőtték le Kelet-Ukrajna felett. A pilóta biztonságosan katapultált, és egy CSAR szolgálatban lévő Mi-24-es helikopter mentette ki.
 
2024. FEBRUÁR 11. vasárnap
Veszteség: Szu-34
   Nyikolaj Olescsuk az ukrán légierő parancsnoka szerint vasárnap reggel lelőttek egy orosz Szu-34-est.
 
2024. január 14. vasárnap
Veszteség: Beriev A-50U és egy Iljushin Il-22M
   2024. január 14-én baráti tűz miatt 21 óra 12 perckor az Azovi-tenger felett lelőtte az Orosz Légierő Beriev A-50U [s/n RF-93966, Vörös-37, MSN: 0073476298, gyártva: 1991] repülőgépét. A gép a 610. Harci és Átképzési Központhoz tartozott. A teljes legénység - tizenegy fő - minden tagja meghalt. A gép NATO neve "Mainstay". Oroszországnak mindössze 10 repülőgépe volt, amelyek mindegyike 330 millió dollárba került.
   Pár perccel később szintén baráti tűz miatt egy Iljushin Il-22M (RF-75106) légi parancsnoki állomás is megsérült és kényszerleszállást hajtott végre Anapában. A személyzet több tagja megsérült.
   Az oroszok baráti tűzre hivtkoznak, de Valerij Zaluzsnyij, az ukrán katonai hírszerző ügynökség igazgatója azt állította, hogy Kijev lőtte le az orosz A-50-est.
   Zaluzsnyij a Telegramon közzétett egy videót, amelyen az A-50 és az Il-22 mozgása látható. Megfigyelhető, ahogy az A-50-es eltűnik a radarról. A második gép jele is látható, amint megpróbálja gyorsan elhagyni a területet.
 
2024. január 4. csütörtök
Veszteség: Szuhoj Szu-34
   Teljesen kiégett egy Szu-34-es vadászbombázó az oroszországi Shagol légibázison. A gépet egy szabotőr gyújtotta fel. Az Ukrainska Pravda egyik forrása a biztonsági szolgálatoktól: "Megerősíthetjük, hogy az ellenséges repülőgép teljesen kiégett." A forrás azt is elárulta, hogy az ukrán katonai hírszerzés egyik különleges műveletéről van szó. Mivel a Newsweek önállóan nem tudta ellenőrizni a jelentést, e-mailben felvette a kapcsolatot az ukrán hírszerző ügynökséggel és az orosz védelmi minisztériummal is, hogy kommentálják az esetet. "Az Ukrán Hírszerző Igazgatóság elismeri, hogy az orosz Szu-34-est ukrán személyek tegnap este megsemmisítettek a Shagol repülőtéren Az értesülés helytálló."
   Az oroszországi Cseljabinszk város közelében található Shagol fontos katonai bázis, amely a 108. kiképző repülőezrednek és a 21. vegyes repülési hadosztály 2. vegyes repülőezredének ad otthont. Ezek az ezredek az orosz légierő műveleteinek létfontosságú részét képezik.
 
2024. január 2. kedd
Veszteség: Szuhoj Szu-35
   A hírek szerint a krími Krasznoperekopszk közelében egy orosz Szuhoj Szu-35-öst találtak el baráti tűzben. A pilótának sikerült letennie a gépet Melitopol város katonai repülőterén. Állítólag egy orosz S-400-as légvédelmi rendszer lőtt a vadászgépre.

Forrás: Newsweek

   A Crimean Wind Telegram csatorna egy meg nem nevezett forrása azonnal kommentálta az esetet: "Most a gép veszít a magasságból az Azovi-tenger felett" - áll a csatorna egyik bejegyzésében, majd egy másikban hozzátette, hogy "egy megsérült Szu-35-ös szállt le egy katonai repülőtéren"
 
2023. december 22., péntek
Veszteség: kettő vagy három Szuhoj Szu-34
   2023. december 22-én az orosz légierő legalább két, de valószínűleg három repülőgépét (valószínűleg mind három orosz Szu-34 Fullback vadászbombázó) lőttek le az ukrán erők Herszoni területen (állítólag Chaplynka Raionban és Kalanchak Raionban). Nyilvánvaló, hogy egy Patriot SAM rendszert használtak miközben a gépek "déli irányba" repültek. Több jelentés szerint két fő meghalt, ketten túlélték. A túlélők megmentésére egy Mi-8/Mi-17 Hip helikoptert küldtek az oroszok: "Mindenkit elvittek. Élve és holtan."
 
2023. december 17. vasárnap
Veszteség: Szuhoj Szu-25
   Ismeretlen körülmények között elveszett egy orosz Szu-25-ös csatagép december 17-én, miközben harci feladatot hajtott végre az ukrán hadszintéren. Egyes források "baráti tűzre hivatkoznak, más források szerint a gép pilótája a rossz időjárási körülmények között elvesztette uralmát a gép felett és lezuhant. Csak a lezuhanás ténye nyert megerősítést, az okok nem. A pilóta életét vesztette.
 
2023. december 6. szerda
Veszteség: Mi-8MTV-5
   Az orosz légierő egyik Mil Mi-8 GMLRS helikoptere feladata szerint egy mezőn landolt Luhanszk megyei Mankivka (Svatove Raion) térségében. A helikoptert ekkor célozták meg az ukránok egy M142 HIMARS rakétával. A Mi-8-as a rakéta közeli becsapódása következtében a repeszektől enyhén megrongálódott, a személyzet egy tagja könnyebb sérüléseket szerzett. A helikopter a hírek szerint helyreállítható állapotban van.
   A videofelvétel alapján az Ukrán Fegyveres Erők legalább három rakétát használtak, de nem tudtak közvetlen találatot elérni. Nyilvánvaló, hogy a gép több sérülést szenvedett a közeli találatoktól.
   Az ukránok igen gyorsan reagáltak helikopterre landolására. Valószínűleg hallották a gépet, és menet közben indultak támadási pozícióba. Addigra a gép leszállt. Az ukránoknak kevés idejük volt, de a körülmények szerencsésen alakultak a számukra.
 
2023. december 5. kedd
Veszteség: Szuhoj Szu-24M
   December 5-én az ukrán erők lelőttek egy Szuhoj Szu-24M orosz haditengerészeti repülőgépet a Fekete-tenger felett, Zminyi sziget környékén. A legénység mindkét tagja életét vesztette, egyikük Jevgenyij Baterin kapitány volt.
 
2023. október 22. vasárnap
Veszteség: Mi-8MTV-5
   Baráti tűz áldozata lett az orosz haditengerészet Mil Mi-8MTV-5 típusú helikoptere. A gép a tengerbe zuhant, senki nem élte túl.
 
2023. október 17.
Veszteség: 10 Ka-52 és 4 Mi-8,
   Az Ukrán Fegyveres Erők MGM-140A ATACMS taktikai ballisztikus rakétákkal támadást hajtott végre a Zaporizzzsja megyei Berdjanszk repülőtér ellen. Az október 16-ról 17-re virradó éjszaka végrehajtott művelet jelentős veszteségeket okozott. Az orosz légierő több helikoptere megsemmisült vagy megsérült.
   A műholdfelvételek alapján hat Ka-52 és két Mi-8 megsemmisült, két Mi-8 megsérült javíthatatlan, három Ka-52 sérült meg javíthatatlan, négy Mi-8 és egy Ka-52 megsérült.
 
2023. október 06.
Veszteség: Szuhoj Szu-35S
   Mariupol közelében a repülőgépet baráti tűz lőtte le. A pilóta biztonságosan katapultált.
 
2023. szeptember 29.
Veszteség: Szuhoj Szu-35S
   Az orosz légierő egy Szuhoj Szu-35S gépét lelőtték, valószínűleg egy baráti tűzben a Zaporizzsija megyei Tokmak felett. A pilóta nem élte túl.
 
2023. szeptember 20.
Veszteség: Sukhoi Su-34
   2023. szeptember 20-án a 47. repülőezredhez tartozó Szuhoj Szu-34 (S/N RF-95806, vörös 05) lezuhant a Voronyezs megyei Kolodeznij közelében. A személyzet mindkét tagja biztonságosan katapultált, a repülőgépet leírták. A gép műszaki hiba miatt gyakorlórepülés közben szenvedett katasztrófát.
 
2023. szeptember 18.
Veszteség: Antonov An-148, Mi-28, Il-20M
   Két orosz repülőgép és egy helikopter semmisült meg egy feltehetően ukrán akció során. Az ukrán hírszerzés szerint a támadás "elég nagy hisztériát okozott."
   "A Chkalovsky légibázison szeptember 18-án szabotőrök felrobbantottak két repülőgépet és egy helikoptert" - jelentette a GUR, az ukrán hírszerzés. Robbanóanyagokat helyeztek el egy AN-148 és IL-20M típusú repülőgépen, valamint egy MI-28N helikopteren. Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága vizsgálja a szabotázst. A Chkalovsky légibázison kormánygépek, úgynevezett "végítéletrepülők" és speciális felderítő repülőgépek állomásoznak a repülőtéren, ami Moszkvától északkeletre található.
   Telegram frissítés: A repülőgépek sérülései nem teszik lehetővé a gyors javítást. A robbanás következtében megsérült a helikopter teljes farokrésze. Egy másik AN-148-as, amely a parkoló gépek között állt, szintén kisebb sérüléseket szenvedett.
 
2023.szeptember 01
Veszteség: Kamov Ka-52
   2023. szeptember 1-jén az orosz légierő Kamov Ka-52 típusú helikoptere ismeretlen körülmények között lezuhant, állítólag Zaporizzsja megyében. A legénység mindkét tagja sikeresen katapultált. A veszteséget az oroszbarát TG csatorna is megerősítette.
 
2023. augusztus 21.
Veszteség: Tupolev Tu-22M
   Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint szombaton moszkvai idő szerint délelőtt 10:00 körül Szentpétervártól délre található a Soltsy-2 légibázison ukrán dróntámadás következtében megsemmisült egy Tu-22M bombázó.
   "Az UAV-t a repülőtér megfigyelő előőrse észlelte, és kézi lőfegyverrel eltalálták." - közölte a minisztérium. Az UAV viszont a Tu-22-be csapódva felgyújtotta azt.
 
2023. augusztus 17.
Veszteség: Ka-52
   Az ukrán szárazföldi erők súlyosan megrongáltak egy orosz Ka-52-es támadóhelikoptert, valószínűleg egy lézervezérlésű rakétával. A repülőgép egy Mil Mi-28 támadóhelikopterrel együtt teljesített harci műveleteket. Orosz források azt állítják, hogy a helikopter pilótája sikeresen katapultált, a navigátornak azonban ez nem sikerült. A helikopter Novoprokopivkától északra zuhant le. A szintén ebbe a csapásmérő csoportba tartozó CASEVAC Mil Mi-8 PSO legénysége látta a találatot az 52.-esen, látta a kinyíló ejtőernyőt, és azonnal a mentésükre indult. Eközben a Mi-28-as is küldött evakuálási jelzést. A CASEVAC Mi-8 felvette a pilótát, valamint az elhunyt navigátort. A Mi-28-as a mentés alatt biztosította a helyszínt.
 

 

 
2024. július 9., kedd
Veszteség: Mil Mi-17V-5
  2024. július 9-én ismeretlen körülmények között lezuhant a 12. repülődandár Mil Mi-17V-5 típusú szállítóhelikoptere harci küldetés közben. A legénység négy tagja meghalt:
Parancsnok: Yaroslav Lyubichenko százados
Navigátor: Vitaliy Nekrasov százados
Repülőmérnök: Olekszandr Shemcsuk Starshyi hadnagy,
Rádiós: Shtab Serhiy Potashenkov őrmester
 
2024. július 3. szerda
Veszteség: MiG-29
  2024. július 3-án az Orosz Föderáció erői által végrehajtott 9K720 Iskander ballisztikus rakétacsapás során megsemmisült az ukrán légierő egy MiG-29 típusú vadászgépe. A repülőgép a Dolgintsevo légibázison volt, és épp kisegítő járművek szervizelték, ami azt jelzi, hogy a repülőgép aktív használatban volt. Egy orosz felderítő UAV keringett a repülőtér körül, mely a csapást irányította. Számos egyéb érdekességet is megfigyelt az orosz UAV, köztük egy Szu-25-ösnek tűnőt a könnyű repülőgépek óvóhelye alatt, valamint egy Szu-25-ös csalit, de hivatalos orosz források csak egy MiG-29-es megsemmisülését állították.
 
2024. július 2. kedd
Veszteség: Mil Mi-24
  9K720 Iskander kazettás lőszercsapás során a poltavai légibázison megsemmisült az ukrán hadsereg egyik Mil Mi-24 típusú harci helikoptere.
 
2024. július 1. hétfő
Veszteség: 7 db. Szu-27
  2024. július 1-jén az Orosz Föderáció erői által végrehajtott 9K720 Iskander ballisztikus rakétacsapások három hullámában több repülőgép sérült meg. Azt nem tudni, hogy a gépek mekkora károkat szenvedtek. Figyelemre méltó azonban, hogy néhány gép körülbelül 1 éve nem üzemel. Figyelembe kell venni továbbá, hogy A 2024. július 2-i sajtótájékoztatón az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy összesen öt Szu-27-es repülőgép semmisült meg, és további kettő megsérült a csapás során, összesen 7 repülőgép.
 
2024. június 28. péntek
Veszteség: Mikojan-Gurevics MiG-29
  2024. június 28-án az Orosz Föderáció légvédelmi erői lelőtték az ukrán légierő egy MiG-29 típusú vadászrepülőgépét. A repülőgépet a hírek szerint a Dnyipropetrovszk megyében található Pavlograd környékén zuhant le.
 
2024. június 10., hétfő
Veszteség: Szu-27UB
  Az ukrán Mirgorod légibázis elleni rakétacsapásban megsemmisült egy Szuhoj Szu-27UB vadászgép
 
2024. június 10., hétfő
Veszteség: Szuhoj Szu-25
  2024. június 10-én Dolgintsevo légibázis ellen az Orosz erők által végrehajtott Lancet-csapás során megsemmisült az ukrán légierő 299. harcászati repülõdandárjának egy Szuhoj Szu-25-ös gépe.
 
2024. június 5. szerda
Veszteség: Szuhoj Szu-25
  2024. június 6-án az ukrán légierő 299. taktikai repülõdandárhoz tartozó Szuhoj Szu-25-ös gépe súlyosan megsérült az oroszok által végrehajtott Lancet-csapásban. A repülőgép a dolgincevoi légibázison volt, amikor eltalálták. A Lancet súlyosan megrongálta a repülőgép orrát és pilótafülkéjét. Figyelemre méltó, hogy az orosz katonai blogger csatornák által megosztott videón jelentős mennyiségű elektronikus interferencia látható, ami bizonyos szintű EW védelemre utal a légibázison. Video itt.
 
2024. május 17. péntek
Veszteség: Szuhoj Szu-27
  2024. május 17-én az ukrán légierő 831. taktikai repülõdandárjának Szuhoj Szu-27-es típusát, Pidpolkovnyk Denis "Flash" Vasziljuk pilótával lelőtték. Ezt a 831. Tactical Aviation Brigade hivatalos Facebook-oldalán jelentették be, és az Ukrán Közszolgálati Műsorszolgáltató (Suspline Ukraine) is beszámolt róla. Orosz források szerint a gépet R-37M hiperszonikus BVR rakétával lőtték le.
 
2024. május 11. szombat
Veszteség:MIg-29
  Az orosz védelmi minisztérium egy ukrán MiG-29-es vadászgép 2024. május 11-i lelövéséről számolt be. A nap elején az orosz katonai blogger csatornák azt állították, hogy egy VKS Szu-35-ös vadászgépet lőtte le, a pilótának sikerült katapulnia. Az információ még nem lett megerősítve uktán részről.
 
2024. május 11. szombat
Veszteség: 4 db. Mi-24
  2024. május 11-én az ukrán hadsereg NÉGY Mi-24-es helikoptere megsemmisült egy orosz támadásban a Dnyipropetrovszk megyei Manvelivka közelében lévő előretolt leszállóhelyen.

A legénységek következő tagjairól bebizonyosodott, hogy nem élték túl:

* Anatolij Skyba

* Dmitrij Mogilko

* Alekszandr Atasov

* Szergej Nazarcsuk

 
2024. április 20.
Veszteség: MiG-29
  Dnipro repterét érte orosz rakétatámadás, ahol egy MiG-29 megsemmisült.
 
2024. április 18. csütörtök
Veszteség: MiG-29
2024. április 18-án megsemmisült az ukrán légierő egy MiG-29 típusú vadászrepülőgépe a Dnyipro nemzetközi repülőtéren az Orosz Föderáció erői által végrehajtott kazettáslőszer-csapás során. A repülőgép a földön volt, és az F64-es állóhelyen parkolt. A támadás a hírek szerint egy nagyobb csapás része volt, amely a katonai és logisztikai infrastruktúrát célozta Dnyipro városának közelében.
 
2024. április 05.
Veszteség: Westland Sea King Mk41
  2024. február 27-én az ukrán haditengerészet Sea King helikoptere megsemmisült egy orosz rakétacsapás során a poltavai légibázison. A Copernicus Sentinel-2 képei megerősítik az információt.
A helikoper egyike annak a három, egykori falklandi háborús helikopternek, melyeket az Egyesült Királyság adományozott Ukrajnának.
 
2024. március 31. vasárnap
Veszteség: Három Szuhoj Szu-25
2024. március 31-én az Orosz Föderáció erői célba vették az ukrán légierő Voznesensk légibázisát Mikolajiv megyében. A TASS jelentése szerint mely az orosz védelmi minisztériumra hivatkozik, három Szu-25-ös megsemmisült.
A hadműveleti-taktikai repülés, a rakétaerők és az Orosz Föderáció Fegyveres Erők csapatainak tüzérsége a Nikolaev régióban található Voznesensk bázison megsemmisítette az ukrán légierő három Szu-25-ös repülőgépét
A katonai osztály tájékoztatása szerint megsemmisült egy kereső és irányító radar, egy harci irányító jármű, egy kis magasságú detektor, egy S-300-as légvédelmi rakétarendszer három kilövője, két lőszerraktár, valamint egy pilóta nélküli összeszerelő- és tároló műhely, az ukrán fegyveres erők légi járművei, munkaerő és katonai felszerelések.
A Copernicus Sentinel-2 2024. április 4-i adatai jelentős sérüléseket mutatnak a légibázis megerősített repülőgép--óvóhelyein. A NASA FIRMS tűzkövető műholdja megerősíti, hogy az adott napon jelentős tűz is volt a helyszínen.
 
2024. március 20. szerda
Veszteség: L-39 Albatros
2024. március 20-án az orosz erők precíziós Lancet-csapásban megsemmisítették az Ukrán Légierő L-39 Albatros kiképzőgépét, mely a 203. Kiképző Repülődandárhoz tartozott. A repülőgépet egy fedett állóhelyen találták el Kulbakino légibázison.
 
2024. március 17. vasárnap
Veszteség: Mil Mi-24
2024. március 17-én az ukrán hadsereg Mil Mi-24 típusú harci helikopterét lőtték le Lukasivka környékén. A hírek szerint a repülőgépet egy 9K333 Verba MANPADS légvédelmi rendszer segítségével lőtték le. Miután lezuhant, a helikopter megsemmisült egy ismételt csapásban. Orosz források szerint a 138.Lövészdandár légvédelmi erői lőtték le.
A helikopter tűztámogatást nyújtott azoknak az ukrán egységeknek, amelyek megpróbáltak betörni orosz területre a belgorodi Grayvoron melletti területen.
 
2024. március 12., kedd
Veszteség: két Mi-8, egy Mi17V-5
2024. március 12-én három ukrán Mil Mi-8 típusú helikopter landolt a Novopavlovka településtől északkeletre található mezőn. A helyszínt azonban egy orosz Supercam felderítő UAV figyelte, amely légi csapást mért a földön lévő egyik helikopterre. A csapás két helikoptert súlyosan megrongált, a harmadik csak kisebb sérüléseket szenvedett és elhagyta a területet. A helikopterektől 900 méterre egy raktárt támadott meg egy Szu-34-es és felrobbantotta azt. A raktárban NAR rakétákat tároltak a helikopterekhez.
 
2024. március 8. péntek
Veszteség: MiG-29
2024. március 8-án, helyi idő szerint 15:00 körül az Ukrán Légierő 114. Taktikai Repülődandárjának MiG-29-ese lezuhant Sevcsenkotól északra. A helyiek arról számoltak be, hogy a repülőgépet légvédelmi rakéta lőtte le, de a körülményeit nem erősítik meg. A repülőgép állítólag nagy támadási szögben ért földet, amit erős tűz és másodlagos detonáció követett. A becsapódás helyszínéről készült képek egy MiG-29 vadászrepülőgép futóművét mutatják. A hírek szerint a pilóta nem tudott katapultálni. Pidpolkovnyk Andrij Tkacsenko pilóta életét vesztette. Az Orosz Légierőhöz kapcsolódó katonai blogger csatornák további részleteket tettek közzé: a repülőgépet egy Szuhoj Szu-35S lőtte le harci légijárőrözés közben, R-77 BVR levegő-levegő rakétával. A katonai blogger csatornáin is keringő videó megegyezik a kezdeti szemtanúi nyilatkozatokkal.
Elmondásuk szerint a gép 180 fokos fordulatot kísérelt meg a vízszintes helyzet megtartása mellett (az úgynevezett „kerr” manőver – gyakran használják a repülés irányának megváltoztatására vagy fordulásra), miközben hőcsapdákat lőtt ki. Kitérő manőver végrehajtása közben egy légvédelmi rakéta eltalálta a gép farkát, ami után a gép élesen a talaj felé kezdett zuhanni, majd földbe csapódott.
 
2024. február 27., kedd
Veszteség: Westland Sea King Mk41
2024. február 27-én az ukrán haditengerészet Sea King helikoptere megsemmisült egy orosz rakétacsapás során a poltavai légibázison. A Copernicus Sentinel-2 képei megerősítik az információt.
A helikoper egyike annak a három, egykori falklandi háborús helikopternek, melyeket az Egyesült Királyság adományozott Ukrajnának.
 
2024. február 25. vasárnap
Veszteség: Szuhoj Szu-24M
2024. február 25-én lelőtték az ukrán légierő Szuhoj Szu-24M csapásmérő repülőgépét. Két Szu-24-es Storm Shadow/SCALP-EG cirkálórakétákkal próbált megtámadni orosz katonai célpontokat. A támadást Druzskovka környékéről hajtották végre. A manővert követően a bombázók a hazai reptér (valószínűleg „Aviatorskoe”) felé vették az irányt, majd egyiküket egy légvédelmi rendszer találta el. A gép Osadchee falu közelében zuhant le. A helyiek beszámolója szerint mivel a repülőgép viszonylag alacsony magasságban repült, a pilótának nem volt ideje katapultálni. Másodlagos detonációt és füstöt észleltek a becsapódás területén.
 
2024. február 13. KEDD
Veszteség: Mil Mi-8M
   2024. február 13-án az Orosz 42. gárdahadosztály erői lelőtték az ukrán légierő egy Mil Mi-8-asát Robotyne, Pology Raion, Zaporozhye Oblast környékén. Vállról indítható rakéta végzett a helikopterrel. A találat után a helikopter lezuhant és összetört. A háromfős legénységből ketten meghaltak (köztük Vadim Pokataev), egyikük pedig súlyosan megsérült.
 
2024. február 7. szerda
Veszteség: Szu-25
   Az ukrán légierő 299. Taktikai Repülődandár Szu-25 típusú támadógépét az Orosz Légierő gépei lőtték le a Donyecki Népköztársaság orosz ellenőrzése alatt álló Novotroitszkoje környékén. Vladyslav Rykov pilóta meghalt. Eddig 385 bevetést hajtott végre. Orosz katonai blogger források azt állítják, hogy a repülőgépet valószínűleg az orosz légierő Szuhoj Szu-35S vadászgép R-37-es rakéta lőtt le.
 
2024. január 5. péntek
Veszteség: Mikojan-Gurevics MiG-29GT
  A 114. taktikai repülõdandár „Blue Helmet” hívójelű pilótája, Vlagyiszlav Zalistovszkij életét vesztette egy harci küldetés során. Gépét az ellenséges légvédelem találta el. Zalistovskyi 23 éves volt.
  Ukrán dokumentumok szerint a repülőgép a Kirovográd megyei Luganka (Alexandrijszkij Raion) környékén található mezőgazdasági területeken zuhant le. A repülőgép teljesen megsemmisült.
  Orosz források szerint a gépet nem az Orosz Föderáció erői lőtték le, hanem azt állítják, hogy valószínűleg a pilóta hibája vagy műszaki hiba miatt zuhant le. Ezenkívül a MiG-29-est nem említik az orosz védelmi minisztérium mai tájékoztatóiban. Ennek eredményeként továbbra is alacsony annak a valószínűsége, hogy a repülőgépet orosz erők lőtték le, így az ukrán légvédelem téves azonosítása (baráti tűz), a pilóta hibája vagy mechanikai meghibásodás lehet a lezuhanás oka.
  Azonosították a gép számát, mely egy korábbi lengyel Mikoyan MiG-29GT (szn: N50903006604 / bort: 4105) volt. A MiG-29 e kétüléses változata nem alkalmas bonyolult időjárási körülmények közötti működésre, nincs fedélzeti radarrendszere, és csak infravörös kereső rendszere van. Azt nem tudni, hogy Zalistovskyit más pilóta is kísérte-e a gépen.
 
2023. december 22. péntek
Veszteség: Szu-27
   2023. december 22-én az ukrán légierő Szuhoj Szu-27-es gépe lezuhant a Zsitomir megyei Ozerne légitámaszpont környékén, percekkel azután, hogy Sztanyiszlav Romanenko őrnagy a 39. Taktikai Repülődandár pilótája egy légiriadó miatt a levegőbe emelte. Romanenko életét vesztette, aki nyugdíjas volt, de a háború kezdete után visszatért aktív szolgálatba. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos tájékoztatóján 2023. december 23-án Igor Konasenkov szóvivő kijelentette, hogy az orosz légierő és a légvédelmi erők erői sikeresen lelőtték az ukrán légierő Szu-27-es vadászgépét.
 
2023. október 20. péntek
Veszteség: Mi-24
   2023. október 20-án az ukrán hadsereg 16. önálló légi dandárjának egyik Mil Mi-24-es helikoptere harci küldetés teljesítése közben lezuhant Chasiv Yar (Bakhmut Raion) közelében, Donyeck megyében. A helikopterparancsnok, Szerhij Anatolijovics Novosad alezredes életét vesztette.
 
2023. október 16.
Veszteség: két Aero L-39 Albatros, és négy MiG-21
   Az odesszai repülőgépgyár által üzemeltetett Aero L-39 Albatros sugárhajtású kiképzőgép (Kék 02, SN: 530540) és egy másik L-39-es megsemmisült az odesszai nemzetközi repülőtéren 2023. október 16-án végrehajtott orosz csapás során.
   Ebben a támadásban megsemmisült négy MiG-21 kiképzőgép is. Három MiG-21bis (SN 2231, (SN 2237 és SN 2232, ezeket a Yemeni légierőtől vásárolták 2008-ban) és egy MiG-21UM
   A csapásról készült műholdfelvételek azt mutatták, hogy a hat repülőgép teljesen megsemmisült.
 
2023. október 11.
Veszteség: Szuhoj Szu-25
   Az ukrán légierő egy Szu-25-ös repülőgépe a földön megsemmisült a Dolgincevo légibázison, miután eltalálta egy orosz "Lancet".
 
2023. október 07.
Veszteség: Szuhoj Szu-25
   023. október 7-én a TASS orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy az ukrán légierő Szu-25 típusú támadógépét a Zaporozsje megyei Preobrazsenka környékén egy nem megnevezett légvédelmi rendszerrel lelőtték. A közzétett drónfelvételek egy lakónegyedben mutatják a repülőgép lezuhanási helyét, valahol a Preobrazhenka-Rabotino fronton.
 
2023. szeptember 25.
Veszteség: MiG-29
   Az Ukrán Légierő 204. Taktikai Repülődandárjának MiG-29 típusú vadászrepülőgépe megsemmisült egy orosz csapásban a Mikolajivban található Kulbakino légibázison. Oleksandr Bobyk repülőtechnikus meghalt.
 
2023. szeptember 22.
Veszteség: Su-25
   Az orosz 38. Gárda Lövészdandár erői MANPADS alkalmazásával lelőtték az ukrán légierő Szuhoj Szu-25-ös repülőgépét a Zaporizzsja megyei Huliaipole környékén.
 
2023. szeptember 11.
Veszteség: MiG-29
   Jelentősen megsérült az ukrán légierő egy MiG-29-es vadászgépe a Dolgincevo légitámaszponton, miután egy orosz ZALA Lancet drón eltalálta. A becsapódást rögzítő videon jól látszik, hogy a drón a pilótafülke környékén robban fel.
   Frissített adatok szerint a szeptember 11-i csapás két MiG-29-es vadászgépet, valamint három Szu-25-öst semmisített meg, de ezt az orosz minisztériumon kívül más nem erősítette meg, a videón is a MiG-29 megtámadása látható.
   A támadást a Dnyepr csoport felderítői hajtották végre, egy feljavított tulajdonságokkal rendelkező Lancet drón segítségével. A csapás az orosz és az ukrán erők érintkezési vonalától 70 km-re történt. Ez a távolság valóban meghaladja a standard Lancet hatótávolságát, ami 40 km.
 
2023. augusztus 29.
Veszteség: Két Mi-8 helikopter
   Augusztus 29-én eddig ismeretlen körülmények között a 18. hadsereg repülődandárjának két Mi-8-as katonai helikoptere lezuhant Donyeck megyében, a hat fős személyzet mindegyike életét vesztette: Viktor Opanasyuk, Jurij Anisimov százados, Jevgenyij Kysil százados, Vladiszlav Rymar százados, Valentyin Vorobetz hadnagy és Ivan Yarovoy hadnagy. Egy új információ szerint az egyik Mi-8-as egy Su-35 támadását próbálta elkerülni és azonnali leszállást kísérelt meg, ám a gép lezuhant.
 
2023. augusztus 25.
Veszteség: Két Aero L-39 Albatros
   Az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának hivatalos távirati csatornája szerint két ukrán Aero L-39 Albatros kiképző repülőgép "102 BLUE" (CN/934649) és "107 BLUE" (CN/934704) harci küldetés során összeütközött. A hírek szerint a két repülőgép formációban repült Zsitomir megye légterében, amikor bekövetkezett a baleset. Mindkét gép megsemmisült és hárman haltak meg. A katasztrófa halálos áldozatai között van az ukrán légierő egy jól ismert, "Juice" hívójelű pilótája, aki sok interjút adott a nyugati sajtónak. Életüket vesztették még "Minka" és "Prokazsin" pilóták.
   Egyes oldalakon MiG-29 veszteségről írnak, de az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának hivatalos távirati csatornája egyértelműen Aero L-39 Albatros gépekről ír.
   Frissítés: A hírek szerint az egyik repülőgép repülés közben nekiütközött a másik gép farkába. Hogy a repülés kiképzési jellegű volt-e vagy őrjáratot/harci feladatot teljesítettek, nem került nyilvánosságra. Az ütközés pedig néhány perccel azután történt, hogy az ukrán légvédelmi rendszereket és repülőgépeket riasztották a Kh-47M2 Kinzhal hiperszonikus ballisztikus rakéták indítására alkalmas orosz Mikojan MiG-31 repülése miatt, amely egy fehéroroszországi repülőtérről emelkedett fel.
 
2023. augusztus 01.
Veszteség: Mil Mi-8
   A helikoptert a Herson megyei Mihailivka (Beryslav Raion) környékén lőtték le. Helyszín: 47.340333, 33.942071.

 

2023. július 31.
Veszteség: Szu-25
   Augusztus 1-jén a TASS orosz állami hírügynökség azt állította, hogy előző nap Nyikolajevka környékén lelőttek egy ukrán Szuhoj Szu-25-ös támadórepülőgépet. Később a "Jóakarat bosszúja" nevű profi orosz távirati csatorna közzétett egy videót, amely szerint egy Szu-25-ös lezuhant és égett Maksimiljanovka közelében.
 
2023. július 03.
Veszteség: Szuhoj Szu-25
   Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán légierő 299. taktikai repülõdandárjához tartozó Szuhoj Szu-25-ös gépét lelőtték a Zaporizzsija megyei Novoandriivka környékén. Azt állítják, hogy Az 58. hadsereg 503. ezredének egysége egy 9K333 Verba "Willow"-val (NATO név: SA-29 Gizmo) lőtte le a repülőgépet. A lezuhant gépet egy másik Szu-25-ös kísérte, amely a légvédelmi tűz miatt bevetés közben visszafordult. A lelövés állítólagos helyszíne a "Surovikin-vonaltól" északra van, az orosz erők pedig a közeli Neszterjanka faluból támadták meg az ukrán gépet. Valószínű, hogy a repülőgép a Robotynétől északi irányban zajló hadműveletekben vett részt egy ukrán ellentámadás során. Másnap a Telegram csatorna videofelvételeket tett közzé a második Szu-25 visszavonulásáról, valamint egy képet a becsapódási helyről. A pilóta sorsa ismeretlen.
 
2023. június 9.
Veszteség: Mil Mi-8
   Harci küldetés közben Harkov közelében nem részletezett okból, sérülést szerzett egy Mi-8-as helikopter. A személyzet egyik tagja Vladyslav Zozulay főhadnagy repüléstechnikus életét vesztette.
 
2023. június 2.
Veszteség: MiG-29
   Az ukrán média arról számolt be, hogy 2023. június 2-án harci küldetés végrehajtása közben életét vesztette a „Nomad” hívójelű Vladyslav Saveliev ukrán MiG-29 vadászpilóta, aki a 114. Taktikai Repülődandár katonája volt. Saveliev részt vett az Egyesült Államok kiképzési programjában a Columbus légibázison, Mississippi államban.
 
2023. május 28.
Veszteség: Szu-24-esek
   A sztarokosztyantinyivi légibázis elleni orosz rakéta- és dróncsapás következtében legalább öt Szu-24-es javíthatatlanul megsérült. Ezeket a repülőgépeket állítólag a brit Storm Shadow cirkálórakéták szállítására alakították át. Az információkat csak orosz forrásokból erősítették meg.
 
2023. május 17.
Veszteség: Mil Mi-24
   Harc közben megsérült egy ukrán Mil Mi-24, de javítható maradt. Kép a sérülésről. (Forrás: Postimige)
 
2023. március 28.
Veszteség: Szu-27
   2023. március 27-ről 28-ra virradó éjszaka az ukrán 831. Tactical Aviation Brigade pilótája Denys Kyrylyuk őrnagy harci küldetést teljesített a 'Kék 30'-as oldalszámú Szuhoj Szu-27 géppel, amikor életét vesztette. Kyrylyuk nagy valószínűséggel egy iráni Shahed 136 drónnal ütközött, majd lezuhant. Az Aviation-safety oldala szerint a drón támadta meg a Szu-27-est, más források szerint az ütközés véletlen volt.
 
2023. március 01.
Veszteség: Szu-24M
   Herszon megye területén orosz egységek lelőttek egy ukrán Szu-24M frontbombázót. A legénység mindkét tagja, Viktor Volynets alezredes és Solomennikov főhadnagy meghalt. Az esetet az ukrán sajtó is megerősítette.
 
2023. február 18.
Veszteség: Mi-8
   A Wagner PMC alakulata MANPADS alkalmazásával lelőtt egy ukrán Mi-8-ast Bahmut közelében.
 
2023. február 13.
Veszteség: Mi-8MSB-V
   A Sárga-88 oldalszámú ukrán Mi-8MSB-V ismeretlen körülmények között megsérült. Ezt szállítás közben fotózták.
 
2023. február 13.
Veszteség: MiG-29
   Egy ukrán MiG-29-est lelőttek, miközben elfogott egy iráni gyártású, de orosz szolgálatban álló Shahed-136 UAV-t. Az esemény állítólag Vinnicja megyei Pischanka környékén történt. A pilóta, Dmitro Shklyarevszkij hadnagy katapultált és megsérült, de kórházba került.
 
2023. január 31.
Veszteség: Mil Mi-2
   Egy ukrán Mil Mi-2 harci küldetés közben lezuhant Potalva közelében. A legénység mindkét tagja, a 47 éves pilóta-navigátor, Vladyslav Stankevich és a helikopter-egység 46 éves parancsnoka, Hennadiy Butenko meghalt.
 
2023. január 30.
Veszteség: Mi-8
   A Zaporizzsja megyei Novodarovkában lelőttek egy ukrán Mi-8-as helikoptert, amely lőszert szállított. A helikopter teljesen megsemmisült senki nem élte túl.
 
2023. január 30. és február 7. között
Veszteség: Több UAV
   Nyolc nap alatt négy UAV veszteséget ismert el az ukrán hadsereg.
 
2023. január 27.
Veszteség: Su-25
   Az ukrán 299. harcászati repülõdandár egyik Su-25 gépének pilótája, Danilo Murashko harci küldetés közben életét vesztette. Gépét Kramatorszk felett orosz egységek lőtték le, de győztes fegyver nincs meghatározva.
   "Shabelkivka település felé süllyedve a pilóta az alacsony repülési magasság ellenére az utolsó másodpercig próbálta elkormányozni a gépet a lakóépületektől. Emiatt elvesztette a magasságot, nem tudott biztonságosan katapulni, és hősi halálát halt."
 
2023. január 18.
Veszteség: Airbus H225
   Belügyminisztérium – 2023. január 18.: A kijevi Brovaryban egy óvodába és lakóépületbe zuhant egy helikopter több kulcsfontosságú ukrán kormánytisztviselővel. Felkerült a halottak listájára Denis Monasztyrszkij ukrán belügyminiszter, Jevhen Jenin belügyminiszter-helyettes és Jurij Lubkovics államtitkár. Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy a miniszter egy "forró pontra" tartott, amikor helikoptere lezuhant. A repülőgép fedélzetén tartózkodó kilenc ember meghalt, a többi áldozat pedig helyi lakos volt, akik „gyermekeiket hozták az óvodába” – mondta Kyrylo Timosenko, az ukrán elnöki adminisztráció vezetője. A helikopter a Belügyminisztérium által üzemeltetett Airbus H225 (Eurocopter EC225 Super Puma) volt. Ezt a CNN híradó stábja is megerősítette, miután repülési kézikönyvek maradványait találták a törmelékek között.
 
2023. január 7.
Veszteség: Szu-25
   Egy ukrán Szu-25-öst lőtt le orosz MANPADS Bahmut közelében. A Wagner PMC tagjainak sikerült lelőniük az ukrán gépet egy 8300 méteres MANPADS lövéssel. A videófelvételt közzétették az interneten. A repülőgép egy magánház területén zuhant le. A legénység sorsa ismeretlen.
 
2023. január 7.
Veszteség: MiG-29
   Műholdfelvételek rögzítettek egy ukrán MiG-29-et, amely a donyecki Kurakhove közelében semmisült meg. Valószínűleg baráti tűzben lőtték le.
 
2023. január 5.
Veszteség: Shark UAV
   Egy ukrán Shark UAV lezuhant a dél-oroszországi Rosztov megyei Aksay környékén, amely körülbelül 200 km-re van a frontvonaltól.
 
   
 
Elképzelhető, hogy a lista hiányos, esetleg módosításra szoruló adatok szerepelnek benne. Bátran jelezzétek, a "Kapcsolat" oldalon ha kiegészítést, módosítást javasoltok!
 
FORRÁSOK:
WIKIPEDIA
BBC - KyivPost - CNN - NDTV - Origo - TASS - Ukrinfo
ASN Aviation Safety Database
 
 
© Légibázis Since 1998